Soproni Természetbarátok

Soproni Természetbarátok, Sopron környéki gyalogos túrák, Soproni kilátók, Soproni IVV Túra, Mozgás és az egészség

 

Titokzatos üzenetek.

 

Kirándulásaink során különféle jelekkel találkozhatunk az erdőkben. A turistajelzésekkel még csak-csak elboldogulunk. De mire utalnak a színes pöttyök, a törzsön körbehúzott, vagy az oszlopon elhelyezett számok, nyilak?

Aki még nem tudja, annak felfedjük a titkot: ezek az erdészek egyezményes jelölései, egymás közti szakmai üzenetei. A szemfülesebbeknek feltűnhet az erdő szélein magasodó fák törzsén a fehér (esetleg más színű) gyűrű, benne egy felfelé vagy lefelé álló „tüskével”. Ez például az erdőrészletek határait jelzi.

A korábbi népi elnevezések nem mindig voltak elegendőek, ezért osztották a községhatáron belül az erdőt tagokra, ezeket pedig erdőszeletekre.

A nem túl magas, többnyire csak a derekunk alá érő faragott oszlopon (néha rászögelt fémlapon) láthstó számok is sokat mondóak, legalábbis szakmai szempontból. Ezek az erdészeti térképeken feltüntetet számozott határpontok, amelyek a trepi beazonosításban segítenek.

Az erdész tudatos munkájának egyik legfontosabb mozanata a jelölés, amikor at erdőket át- meg átjárva kiválasztja a kivágandó fákat. A szem - és esetenként a túskó - magasságában látható festékpötty ezt jelöli. A HF vagy a VF betükkel ugyanakkor a fa megkimélésére, megőrzésére figyelmeztetnek. Súlyos következményekkel skell zámolnia annak, aki netán mégis kivágna egy ilyen fát.

A kejelölt erdők fontosabb töréspontjain az erdész fekfesti az erdőrész nevét, és a fahasználat módját, évét is. vannak persze számozott, sőtt azonosító bilétával egyedek is, ezek magtermés-,vagy tudományos kutatás, gén megőrzés miatt lehetnek fontosak.

Más fákat pedig erdővédelmi jelzőpontok részeként jelölnek meg, s az erdő álapotánakfolyamatos felmérését szolgálják.

Emlitést érdemelnek még s hajtó és terelő vadászatok bíztonságod lebo-nyolítása érdekében ideiglenesen kifestett lőállásjelek, amelyek a tiltott lőirányokat is megmutatják.

                                                                Lengyel László

 


 

A csúcsokon az utak összefutnak.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 69
Heti: 13
Havi: 1 031
Össz.: 198 591

Látogatottság növelés
Oldal: Titokzatos üzenetek az erdőben
Soproni Természetbarátok - © 2008 - 2020 - sopronitermeszetbaratok.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »