Soproni Természetbarátok

Soproni Természetbarátok, Sopron környéki gyalogos túrák, Soproni kilátók, Soproni IVV Túra, Mozgás és az egészség

Mi az erdő, és mi a haszna?


Sokféle erdő van: esőerdő, őserdő, fenyves erdő, lombos erdő, ültetvény erdő, véderdő, jóléti erdő, parkerdő, szálalt erdő, örök erdő, ártéri erdő, ligeterdő, kocsánytalan tölgyes, égeres láperdő, záródott erő, rontott erdő, sarj erdő, vágásérett erdő, újulat…

Az erdészet számára az erdő elsősorban a munka tárgya; felnevelendő, védendő, majd kitermelendő faanyag. A Nemzeti Erdőstratégia és Erdőprogram már több más funkciót fogalmaz meg alapelvként: környezetvédelmi funkciók (klímavédelem, talajvédelem, árvízvédelem, a biológiai sokféleség védelme…), rekreációs szerep, esztétikai-lelki szükséglet, oxigéntermelés… A későbbi szövegezésben már csak „környezetbarát nyersanyagok forrása”. Értsd: faanyag. Ez az erőforrás-központú szemlélet, ami igen káros a társadalom egésze számára. 

Ma már tény, hogy pénzben kifejezhetően nagyságrendileg nagyobb az erdők védelmi, szociális haszna, mint a gazdasági. És mégis…

A tudomány számára az erdő a legmagasabb szintű (záró) társulás, amely a legösszetettebb és legstabilabb életközösség (növények, gombák és állatok együttélését) adott helyszínen, adott környezeti feltételek között, melyben az uralkodó elem a fa.

S mi a gyakorlat? Az, hogy hazánkban gyakorlatilag nincs már természetes állapotú erdő. A szakemberek szerint csak az árterek születő-pusztuló puhafa ligeterdei lehetnek esetleg őserdő foltok hazánkban. Erdeink jobb esetben természet közeliek, de jórészt kezelt állapotúak, rosszabb esetben ültetvények. Pedig össztársadalmi szempontból (esztétika, rekreáció,  környezetvédelem, stb.)  a természetes erdők a leghasznosabbak.

Mi az erdő haszna? Mi túrázók tudjuk, hogy nincs jobb nyugtató orvosság, mint egy erdei kirándulás. A tiszta levegőn való mozgás, a stresszmentes környezet, a lélekemelő madárdal gyógyít. A természet harmóniája, szépsége elixírként hat lelkünkre. Az erdő kiegyenlíti az időjárás változásait: melegben hűs, hidegben melegebb, mint nyílt környezete. A fák, a növényzet gyökere védi a talajt, lombkoronája megköti a port, a széndioxidot. Az erdő szintezett növényzete, avarja lassítja a csapadék lefolyását, így mérsékli a lezúduló vizek nagyságát, a pusztító árvizeket. Igen jelentős a növényzet zajfogó hatása is. Az erdő élőhely, komplex ökológiai rendszer, igen fontos tájképi elem… Ugye, lehetne még sorolni?

 „Az erdő fenntartása és védelme az egész társadalom érdeke, jóléti szolgáltatásai minden embert megilletnek, ezért az erdővel csak a közérdekkel összhangban szabályozott módon lehet gazdálkodni.” („Erdőtörvény”)

Az erdei haszonvétel

Az erdő egyik legkellemesebb használati módja az erdei termékek haszonvétele, ami régi hagyomány. Régebben a tulajdonos engedélyével e jogon gyűjtötték a hullott gallyat, makkoltatták a kondákat a tölgyesekben, gyűjtötték az avart alomnak, és tuskózták a letermelt erdőt télire. Manapság minket, természetjárókat az erdei gyümölcs, a gomba, és az őszi színes lombok és termések érdekelnek. Mert nincs jobb ízű a magunk gyűjtötte szamócánál, rókagombánál. Mikor, hol és mennyit szedhetünk belőlük? A vonatkozó két törvény az Erdőtörvény és Természetvédelmi törvény.

Erdei haszonvételnek minősül turista gyakorlatunk alapján az elhalt fekvő fa, illetőleg elhalt, száraz ág és gally gyűjtése, nyesése, a kidöntött fáról történő fenyőgally, toboz és díszítőlomb a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése.

 Az erdei haszonvétel törvényi alapszabálya, hogy ez csak úgy történhet, hogy az erdő kincsei, természeti erőforrásai hosszabb távon is „betakaríthatóak” legyenek, tehát a haszonvétel fenntartható kell, hogy legyen. Ez azt jelenti esetünkben, hogy mindig kell hagynunk annyi bogyót, gyümölcsöt, gombát hogy az erdei életközösség, a faj fennmaradhasson. Tehát a bokor, a gombatelep letarolása tilos!

Hogy mekkora mennyiséget gyűjthetünk? „Az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését.” Ez persze eléggé szubjektív mennyiség, de hátizsákunk befogadóképessége és józan eszünk időben szokott jelezni. Gond inkább a „megélhetési” begyűjtőkkel szokott lenni.

A természetvédelemi szabályozás védett fajok, életközösségek és területek esetében szigorúbb. Általában a védett területeken tilos bármiféle gyűjtögetés, haszonvétel. S ami megnehezíti életünket, egyes fajok (nem is kevés) önmagukban (egyedikben, s annak bármely fejlődési alakjában), bárhol védettek. S ma már arra kényszerülünk, hogy akár egyes gombafajokat is védjünk a törvény erejével. S igaz ez a gyógynövények, virágok jó részére is. S így a virágszedéshez már bizony alapos fajismeret, sőt határozókönyv szükséges.

Összegezve azt javasoljuk, hogy inkább a fényképezőgép memóriájába gyűjtsünk, mint csokorba, gombászkosárba! Ez időt állóbb és etikusabb, természet-barátabb megoldás.

Erdőhasználat

Ami jó az Erdőtörvényben az az, hogy „Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles…”. Ami rossz, hogy a fentiek felülírhatók, ha:

-  más jogszabály azt korlátozza, vagy;

- az arra jogosult a látogatás korlátozását az Erdőtörvényben törvényben foglaltak alapján elrendelték.

De ki az erdőlátogató? Bárki, aki az „erdőben nem erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység céljából tartózkodik, tehát pl. ott túrázik. Ezért a tevékenységért az erdőgazdálkodó és az erdő tulajdonosa az erdőlátogatásért díjat nem kérhet, csak az esetleges károkozásért utólag. Az erdőlátogatónak - a természetjárók számára evidens - kötelezettségei vannak: kárt nem okozhat, ill. az ott tartózkodók pihenését és az erdőgazdálkodási tevékenységet indokolatlanul nem zavarhatja.


Most a legfontosabb rész következik: mely utakon közlekedhet az erdőlátogató turista? Jó hírem van, bárhol, kivéve a következő két területtípust:

- 2 méternél nem nagyobb átlagmagasságú faállományú erdősítés;

- erdőrezervátum magterülete.

E részeken csak a kijelölt (jelzéssel ellátott) utakat használhatja a turista. Természetesen ezt ajánljuk túrázóinknak mindig, mert felfogásunk szerint a jelzett turistaút olyan természetvédelmi létesítmény, mely egyaránt szolgálja a vendég természetjáró, és a befogadó természet védelmét. Ez úton járva zavarjuk legkevésbé az erdő életközösségét.

A turista útvonalat jól láthatóan, szabvány jelzéssel kell megjelölni, és nyilván kell tartani.

A kerékpáros (és lovas) túrázó csak az arra kijelölt úton haladhat.


Nézzük csak, az áthaladáson kívül még mit enged a Törvény együttműködésben az erdőgazdálkodójával? 

„Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben:

a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni;

b) turistaútvonalat kijelölni és létesíteni;

c) turisztikai berendezést, létesítményt építeni és fenntartani;

d) ideiglenes árusítóhelyet üzemeltetni;

e) e törvényben külön nem nevesített sportversenyt rendezni.”

A fentiekből az következik, hogy egy éjszakás bivakolást, sátrazást nem tilt a Törvény. Azonban nem árt az óvatosság, mert az erdészek és vadászok igyekeznek ezt nem tudni!


Fontos, és többnyire a kirándulók érdeke az, hogy az „erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja, és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás az életet vagy testi épséget veszélyezteti, vagy az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti, akadályozza. Ilyenkor az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon (!) kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.


Induljunk az erdő látogatására, akarom mondani kirándulni, túrázni! Szép erdőt, mezőt!Németh Imre                                                         MTSZ Természetvédelmi Szakbizottság vezetője


A természet mindig szép, de egyes szépségei más-más évszakban érvényesülnek legjobban.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 69
Heti: 14
Havi: 1 032
Össz.: 198 592

Látogatottság növelés
Oldal: Gondolatok az erdőtörvényről
Soproni Természetbarátok - © 2008 - 2020 - sopronitermeszetbaratok.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »